czwartek, 13 października 2011

Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?

Pytanie można powiedzieć banalne. Większość ludzi by powiedziała zalać wrzącą wodą poczekać dwie minuty i jest ok. Czy, aby na pewno. Chińczycy na tą czynność poświęcają około pół godziny odpowiednie jej zaparzenie jest pewnego rodzaju sztuką u nich. Przez 4 tysiące lat opracowali oni parzenie herbaty do perfekcji. Mają oni ścisłe zasady dzięki temu zielona herbata oddaje im wszystko co najlepsze.

Pewnie się zastanawiasz jakie czynności trzeba wykonać, aby parzyć herbatę tak jak to robią w krajach azjatyckich. Poniżej przedstawiam jaki zasad musisz przestrzegać aby zielona herbata nie stała się zmętniała, gorzkawa i nie straciła wszystkich swoich właściwości.

Pierwszy błąd popełniany prze większość społeczeństwa to zalewanie liści zielonej herbaty wrzątkiem. Temperatura jaka powinna być to maksymalnie 90 stopni. Dlatego po przegotowaniu wody odczekaj około 10 minut. Czas parzenia jest zależny od tego co chcemy uzyskać. Jeżeli chcemy, aby herbata nas zrelaksowała to czas parzenia to 4 - 5 minut. Natomiast jeżeli chcemy pobudzenia to czas maksymalny to 2 - 3 minuty. W parzeniu bardzo ważnym czynnikiem jest woda. Najlepiej jeżeli będzie ona destylowana. Ważnym elementem jest także w czym ją podamy. Przez koneserów obowiązkiem jest filiżanka. Zielona herbata może być zaparzana kilkukrotnie niektórzy uważają, że najlepszy smak uzyskuje za drugim razem.

Mam nadziej, że teraz będziesz podczas zaparzanie wykonywać te czynność bez większych problemów. Jeżeli zastosujesz się do wszystkich rad zobaczysz jak będzie różnica w smaku i aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz